Go Back   Cyber Tech Help Support Forums > Operating Systems > Older Windows Versions > Windows Vista

Notices

Windows Vista Problem solving for the Windows Vista Operating System. Please remember to state which edition of Vista you are using - Home Basic, Home Premium, Business, Ultimate etc. and whether you are using the 32-bit or 64-bit version if you know.

Reply
 
Topic Tools
  #1  
Old June 15th, 2015, 12:55 AM
hugh37 hugh37 is offline
New Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 24
Device Manager lists 7 Unknown devices all with Yellow !

I have a Dell Inspiron 1525 with a Epson NX430 printer USB connected. I'm
exhausted trying to print...keep getting "error" in Printer folder. Under Other
Devices in Device Manager folder are listed seven (7) instances of Unknown
device, all with a Yellow !. Each is Enabled and under Properties is shown,
"drivers for device not installed (Code 28)". I'm not successful in locating
the needed drivers and am at a total loss as to how to resolve this dilemma.
Help would be greatly appreciated! My OS is Windows Vista 32-bit.
Reply With Quote
  #2  
Old June 15th, 2015, 05:36 PM
ninjaken's Avatar
ninjaken ninjaken is offline
Member
 
Join Date: Apr 2006
O/S: Windows 7 64-bit
Location: England
Age: 76
Posts: 64
Go to Dell website to get your laptop analysed for any missing or out of date drivers http://www.dell.com/support/home/us/...n-1525/drivers

Printer - Try this, with the printer usb cable disconnected , go to 'devices and printers' right click on your printer and select 'remove device' re-connect the printer and test print a locally stored document.
Reply With Quote
  #3  
Old June 16th, 2015, 01:41 AM
hugh37 hugh37 is offline
New Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 24
Device Manager lists 7 Unknown devices all with Yellow !

Many thanks, ninjakin. I closely followed your idea with no positive results.
Question: you stated to go to my printer folder, click on my printer, then
select "remove device". When I remove the device, I'm deleting my printer
and not able to print without adding back the printer. I did add my printer
back and was not able to print...got an "error" message in my printer folder.
Looking into the Device folder again I find the same original problem: seven
(7) unknown devices all with the yellow! Nowhere in the Device folder is
my printer (Epson NX430 series) listed. Additionally, in the Printer folder,
I click on Properties, then Ports, and see my printer shown as "USB Virtual
printer port for Epson NX430 series". Is that the correct port? I'd be
greatful for further advice/help, if you will. Thanks!
Reply With Quote
  #4  
Old June 16th, 2015, 03:33 PM
ninjaken's Avatar
ninjaken ninjaken is offline
Member
 
Join Date: Apr 2006
O/S: Windows 7 64-bit
Location: England
Age: 76
Posts: 64
To answer your two questions, yes, the port should be usb virtual printer port and no, the printer will not appear in the Device Manager.

For the time being ignore the yellow exclamations in the device manager and let us concentrate on the printer error.

I assume that the printer was working correctly when connected to your laptop before the error (please tell me if this is not the case). If so, I suspect that the error may be in the print queue, in you printer folder double click on your printer to open the print queue box and in the 'printer' dropdown menu select 'cancel all documents'. If the error is in the document queue the printer status should return to 'Ready' when the queue list is cleared from the box.
Reply With Quote
  #5  
Old June 16th, 2015, 05:01 PM
hugh37 hugh37 is offline
New Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 24
Device Manager lists 7 Unknown devices all with Yellow !

Again, ninjaken, Thanks! On rare occasions my Printer HAS appeared in the
Device Manager folder. Before the "errors" occurred when attempting to
print, my Printer was working properly. Each time the "error" has shown up,
which has been numerous times...whenever I've tried to print...I've gone to
the Printer folder (file?), cancelled the document(s), and the Printer returns to "Ready", only to repeat the same the next time I attempt to print. It
might mean something to say that when the printer was working, it would
not work in all the ports...only one. Crazy? I'm not knowledgeable to know
why there are seven (7) listed "unknown devices", all with the yellow!, and in
their properties, shown as "drivers are not installed (Code 28)". Seems to me
the problem points to the USB ports not "reading" my printer. No? You feel
the problem lies within the Printer settings/configurations and not with my
Dell laptop...or perhaps, both? Many thanks for your continued help!
Reply With Quote
  #6  
Old June 16th, 2015, 09:46 PM
ninjaken's Avatar
ninjaken ninjaken is offline
Member
 
Join Date: Apr 2006
O/S: Windows 7 64-bit
Location: England
Age: 76
Posts: 64
Hi hugh37

From the info in your last post, I think we should look at the laptop.

Check that the cooling system is clear of dust and fluff. Check that the processor and chipsets are operating within their specified temperature range.

Re-install the chipset driver - download the latest from Dell.

Can give more info on what you have tried and observed so far?
Reply With Quote
  #7  
Old June 17th, 2015, 02:11 AM
hugh37 hugh37 is offline
New Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 24
Device Manager lists 7 Unknown devices all with Yellow !

I'm back, ninjaken. Did all you suggested...cooling system o.k. and all w/in
proper temp range. I re-installed the latest chipset driver from Dell...made no
difference. Regarding the seven (7) unknown devices listed with a yellow !,
I've tried disabling and uninstalling each at different times, again with no
luck. At present I note that four (4) of the seven have a ? mark, rather than
the yellow !. Still, I'm not able to print...get the same "error" in the Printer
folder. I recall that quite some time ago I had a similar problem and someone
on one of the forums suggested that I go to a particular Windows Update and
delete it...it had a KB prefix, as I recall. That seemed to resolve my problem.
Does that mean anything to you?
Reply With Quote
  #8  
Old June 17th, 2015, 01:51 PM
ninjaken's Avatar
ninjaken ninjaken is offline
Member
 
Join Date: Apr 2006
O/S: Windows 7 64-bit
Location: England
Age: 76
Posts: 64
Hi hugh37

I'm not aware of a KB that might cause the issues, but I certainly would not rule out the possibilty!

We have eliminated the possibilty that the print error is caused by a document error, but not that the printer and usb printer cable have a fault. Test the printer on a different computer if you can.

The laptop clearly has device driver issues, which may or may not be the cause the print problem.

So next I would error check your hard drive, then download and install all drivers for your laptop.
Reply With Quote
  #9  
Old June 18th, 2015, 01:20 AM
Murf's Avatar
Murf Murf is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2001
O/S: Windows XP Pro
Posts: 17,430
1. In device manager highlight each entry that has a yellow mark, right click and uninstall - Do not reboot

2.Start>Control Panel>Hardware & Sound>Printers

There should be a check mark on your default printer. Right click and go to Properties

Check which driver is installed and make note of it.

Now uninstall the printer

Unplug the USB cable from the printer to the computer.

Download the printer driver here: v6.92
http://www.epson.com/cgi-bin/Store/s...OSF_W_VISTA-32

Double click the downloaded file to run it. This should install the driver.

Now plug in the printer and Vista should find it. If it does you should end up with the printer showing up in control Panel with a check mark.

Print a test page, if it works, then reboot.
Reply With Quote
  #10  
Old June 18th, 2015, 03:15 AM
hugh37 hugh37 is offline
New Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 24
ninjaken and murf...many thanks. I'm spending hours on this problem. Did all
you both suggested, and still no printing. I have another printer in my RV, but
no ready access to another computer. Will try tomorrow with my other printer and report results. Thanks to both!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Topic Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Topics
Topic Topic Starter Forum Replies Last Post
No sound; yellow ? At "other devices" in device mgr boydphoto Hardware 5 July 7th, 2009 03:15 AM
yellow question marks?! device manager. mylaptopbroke Windows XP 1 May 29th, 2006 12:39 PM
No devices in Device Manager?! BattleTizzoad Windows XP 5 May 29th, 2006 01:16 AM
System Devices error in Device Manager andypat Windows ME 2 September 12th, 2003 09:46 PM
yellow explanation point in device manager? fafafabio Windows 98 4 December 16th, 2002 02:33 AM


All times are GMT +1. The time now is 02:54 AM.