Go Back   Cyber Tech Help Support Forums > Hardware > Hardware

Notices

Hardware Use this board for problem solving and the discussion of Computer Hardware issues

Reply
 
Topic Tools
  #1  
Old November 28th, 2005, 05:27 AM
grengy009 grengy009 is offline
New Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 20
agp x8 problem and very low 3dmark05 scores

Ok i get 3300 benchmark running the test and ppl with same specs as my pc get 5700+ because i compared

my specs are
amd athlon xp 3200+
x850 pro agp radeon
350watt power supply

y is my benchmark so dam low?

also when i run lineage it says agp is deactivated buy in bios it is x8 enabled

x8agp is enabled in bios and now i did dxdiag again and it says on chip type ATI RADEON X850PRO AGP
(0x4bx4b)
Reply With Quote
  #2  
Old November 28th, 2005, 01:42 PM
grengy009 grengy009 is offline
New Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 20
can any1 plz help me?
Reply With Quote
  #3  
Old November 28th, 2005, 02:22 PM
dohray's Avatar
dohray dohray is offline
CTH Subscriber
 
Join Date: Apr 2003
O/S: Windows 7 64-bit
Location: Cardiff, Wales
Age: 60
Posts: 1,469
Hi grengy009,

When you run 3D Mark05, have the absolute minimum running in the background. Clear everything from your systray. Don't even connect to the 'Net.

Also, move onto some of your ATI driver settings. Open up the ATI Control Panel.
Once opened up, click on the SMARTGART Tab and put the dot in 'Fast Write Off' and make sure the AGP setting is 8x.
Now click on the VPU Recover Tab and take the check out of the 'Enable VPU Recover' box.
Finally, on the Troubleshoot tab, take the check out of 'Enable write-combining.'
Click Apply > OK and you will be prompted to re-boot.

Also, certain drivers perform better. It's up to you how much you want to experiment with different ones.
Reply With Quote
  #4  
Old November 28th, 2005, 02:22 PM
oracle128's Avatar
oracle128 oracle128 is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2000
O/S: Windows XP Pro
Location: Melbourne, Australia
Age: 40
Posts: 9,401
Sounds like your onboard graphics are taking over instead of the graphics card. You need to disable obboard video in the BIOS, as well as removing any of it's drivers and ensuring you have the Catalyst drivers.
Reply With Quote
  #5  
Old November 28th, 2005, 02:24 PM
dohray's Avatar
dohray dohray is offline
CTH Subscriber
 
Join Date: Apr 2003
O/S: Windows 7 64-bit
Location: Cardiff, Wales
Age: 60
Posts: 1,469
Nice one oracle128, forgot to ask if he had onboard video
Reply With Quote
  #6  
Old November 28th, 2005, 02:34 PM
dohray's Avatar
dohray dohray is offline
CTH Subscriber
 
Join Date: Apr 2003
O/S: Windows 7 64-bit
Location: Cardiff, Wales
Age: 60
Posts: 1,469
BTW, I haven't used the 05 version as my rig's getting long in the tooth but got 5725 in the 3D Mark03 version.

5725.jpg



Also, your speakers also count in the tests or at least, they used to.
Reply With Quote
  #7  
Old November 28th, 2005, 02:49 PM
oracle128's Avatar
oracle128 oracle128 is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2000
O/S: Windows XP Pro
Location: Melbourne, Australia
Age: 40
Posts: 9,401
Once I finish downloading 05, I'll post the score my beast gets (I'm downloading at about 5.3kbps ATM ). I've never really bothered to run benchmark utils before, so it will be interesting to see what I get.
Reply With Quote
  #8  
Old November 28th, 2005, 10:56 PM
grengy009 grengy009 is offline
New Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 20
omg guys thank so much.. you dont know how much you have helped me... ive been to many forums and you people here are the best )
Reply With Quote
  #9  
Old November 28th, 2005, 11:11 PM
grengy009 grengy009 is offline
New Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 20
how do u disable onboard video ... can u plz tell me also oracle thats a awesome computer u got there
Reply With Quote
  #10  
Old November 28th, 2005, 11:27 PM
grengy009 grengy009 is offline
New Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 20
oh it helped a little bit but im still getting low 3dmark05 scores like 3900 maybe becuz my driver arent whlq verified? or the onboard video is messing it up... also before i had my 3dmark scores in mid 4000's and my cpu was at least 1.0+ score now my cpu is also lowered to like .6
Reply With Quote
  #11  
Old November 28th, 2005, 11:42 PM
grengy009 grengy009 is offline
New Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 20
ok so i looked at it and i cant find it but this is what i saw

Onboard devices

AC97 AUDIO set to auto
MC97 Modem set to auto
Cmedia audio set to 6channels
MAC Lan (nVidia) set to auto
Promise Raid set to enabled

also i saw inis display first set to onboard/agp with an option to change it to pci
Reply With Quote
  #12  
Old November 29th, 2005, 06:53 AM
oracle128's Avatar
oracle128 oracle128 is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2000
O/S: Windows XP Pro
Location: Melbourne, Australia
Age: 40
Posts: 9,401
Hmm, do you have a PC or motherboard manual available? It will direct you how to disable onboard video and use AGP, it might be automatic, or there might be a switch on the board, every board is different.
Reply With Quote
  #13  
Old November 29th, 2005, 10:54 AM
cHiNgY1788's Avatar
cHiNgY1788 cHiNgY1788 is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2004
O/S: Windows XP Pro
Location: Aussieland
Age: 36
Posts: 4,268
what so bad about 3300!?
i cant even run 3Dmark 05 on my Geforce 4 Ti 4800SE which was a high end card bout 2 yrs ago!!! bought it for $230 ahhhh!!!

3Dmark
03 gets me to 1688
01SE gets me to 10000
00 12000
on default settings

and CS source aint a low end game
anything above 25FPS is a good FPS because your eyes cant detect anything faster than 25FPS
lagging online in BF2 is probably your connection speed
Broadband ADSL 256k/64k you will mostlikely lag on that
and you probably playing with like a million bots lagging your CPU

getting lower 3dmarks than other systems is probably you have like 1000 processes running in the background compared to them having only 23

Last edited by cHiNgY1788; November 29th, 2005 at 11:07 AM.
Reply With Quote
  #14  
Old November 29th, 2005, 01:39 PM
grengy009 grengy009 is offline
New Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 20
no because i close all my processes including internet and my speed is dsl but keep in mind that if i lower the settings on bf2 it doest skip fps anymore but i shouldnt be lowering it since i have x850 pro agp and that should handle bf2 no problem
Reply With Quote
  #15  
Old November 29th, 2005, 04:26 PM
oracle128's Avatar
oracle128 oracle128 is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2000
O/S: Windows XP Pro
Location: Melbourne, Australia
Age: 40
Posts: 9,401
Well I finally got 3DMark05 down, I got just over 8100. That's without closing any processes though, I had a few things like Wifi connection, Vet Anti-Virus, TV schedule and winamp agents on, etc, but it's fairly realistic. Oh and my RAM was the cheapest decent set I could buy, so I don't imagine them having spectacular latencies either. But don't forget a lot of those public benchmark results are from people who only care about tweaking their system to get the maximum score, if you skip the first 5 or so pages of results you'll get something closer to a realistic score. I saw several pages of 10,000+ when comparing my specs.

As for your gaming issues; if you've done the usual stuff, latest drivers (for ALL devices, not just graphics), setting decent visual options (just because one might have the best video card around, doesn't mean they can run a game released at the same time with maximum settings), closing processes hogging CPU time (Norton or McAffee products are usually culprits), etc, just by looking at your hardware I'd say your CPU might be slowing you down. I personally wouldn't run BF2 on anything less than an Athlon 3500, but then I've never tried to run it on anything other than the PC in my profile. Also, BF2 needs a decent amount of RAM to run adequately, if you have less than 1-1.5GB you're going to have issues no matter how good your CPU and GPU.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Topic Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Topics
Topic Topic Starter Forum Replies Last Post
Soccer and other scores on demand! The Dude Open Discussion 2 June 1st, 2008 01:04 AM
3dMark05 & 06 issues 70_Malibu Gaming 0 March 13th, 2008 02:00 PM
Post your Aquamark3 scores here! The Dude Gaming 0 April 15th, 2007 08:41 AM
Ballboy scores goal degsy Open Discussion 3 September 15th, 2006 06:10 PM
Low cpu score 3dmark05 grengy009 Hardware 2 November 30th, 2005 01:28 PM


All times are GMT +1. The time now is 02:12 PM.